35 godina sa vama

Izaberite player i slusajte Radio Tivat Uzivo:

Event Information:

 • Viši majski računi za struju

  Računi za struju će, prema procjenama Ministarstva ekonomije, od maja biti veći 2,4 centa, jer će građani početi da plaćaju podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

   Iz Ministarstva ekonomije kazali su Pobjedi da će očekivano opterećenje na računu krajnjih potrošača u ovoj godini biće 2,4 centa, odnosno na prosječnom mjesečnom računu od 37 EUR naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije biće manja od tri centa.

   Pravilnik o visini naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije u ovoj godini Vlada je usvojila u januaru i trebalo bi da uskoro da stupi na snagu, nakon objavljivanja u Službenom listu.

  Čim odluka stupi na snagu Elektroprivreda (EPCG) će, kako je saopšteno, tu naknadu i obračunavati na računima za električnu energiju.

   Uvođenje povlašćene cijene za obnovljive izvore energije je, kako tvrde u Ministarstvu ekonomije, opšte prihvaćena praksa koja proističe iz regulative Evropske unije (EU) i kao takva zastupljena je kako u regionu, tako i u Evropi.

  “Ova regulativa se odnosi na hidroelektrane instalisane snage do deset megavati (MW), elektrane na biomasu, vjetroelektrane i solarne izvore energije do jednog MW na zgradama ili građevinskim konstrukcijama”, precizirano je iz Ministarstva ekonomije.

   Direktiva o obnovljivim izvorima energije, kako se dodaje, određuje koje podsticajne mehanizme zemlja može da koristi, a investitori koji se odluče za proizvodnju takozvane „zelene energije“ sami će odlučiti da li će proizvedenu energiju izvoziti ili će krajnji potrošači biti domaćinstva u Crnoj Gori.

  “Naime, s obzirom na to da je cijena električne energije na tržištu EU, posebno u Italiji, viša od prodajne cijene koju nudi Crna Gora, za očekivati je da kapaciteti obnovljivih izvora energije budu u najvećoj mjeri usmjereni ka izvozu, što podrazumijeva i manje opterećenje na računima krajnjih potrošača”, zaključili su iz Ministarstva.

ANKETA:

Da li vam se svidja projekat Sea Trade uredjenja Ponte Seljanovo?
Vijesti
Porto Montenegro Jaht klub tim krenuo je jutros za Italiju, kako bi se priključio velikoj EST 105 regati koju organizuje Cetro Universitario di Bari (CUS) iz Italije, a čiji će učesnici krenuti iz Barija ka Crnoj Gori u petak ujutru.

U Tivtu su, zbog radova na mreži, jutros od osam do 8:55, bez struje bili potrošači sa područja grada, zbog ugradnje novih brojila i radova na mreži, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema....

Radovi na rekonstrukciji magistralnog puta Cetinje - Budva, kako na dionici kod tunela na Brajićima tako i na dionici Košljun-Lapčići, biće završeni do 10. maja, rekao je Pobjedi inžinjer Dušan Kokić iz Direkcija za saobraćaj.
Otvaranje 15. proljećnog kongresa Evropske akademije dermatovenerologa, „15. EADV Spring Symposium“ koji će se, u organizaciji Evropske akademije za dermato-venerologiju, održati u kongresnim centrima hotela Splendid i hotela Mediteran u Bečićima od 3. do 5.maja.2018.
Promocija trećeg broja „Ljetopisa Banjana i Rudine“ u organizacije Matice Boke i Udruženja Banjana i Rudina „Vladika Sava Kosanović“ održaće se u četvrtak 26. aprila 2018. u rezidenciji Ljubibratića na Toploj.
Pretežno sunčano, uz umjeren razvoj dnevne oblačnosti. U popodnevnim satima ponegdje kratkotrajno kiša i grmljavina, prvenstveno u planinskim oblastima na sjeveru. Vjetar slab do umjeren i promjenljiv. Najviša dnevna temeparatura vazduha 20 do 29 stepeni.
Lokalni javni emiteri profesionalno i korektno su obavili svoj dio posla u predizbornoj kampanji za izbor predsjednika Crne Gore - ocjenjeno je na današnjem sastanku u Podgorici direktora lokalnih javnih emitera i predstavnika Agencije za elektronske medije.