35 godina sa vama

Izaberite player i slusajte Radio Tivat Uzivo:

Event Information:

 • Viši majski računi za struju

  Računi za struju će, prema procjenama Ministarstva ekonomije, od maja biti veći 2,4 centa, jer će građani početi da plaćaju podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

   Iz Ministarstva ekonomije kazali su Pobjedi da će očekivano opterećenje na računu krajnjih potrošača u ovoj godini biće 2,4 centa, odnosno na prosječnom mjesečnom računu od 37 EUR naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije biće manja od tri centa.

   Pravilnik o visini naknada za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije u ovoj godini Vlada je usvojila u januaru i trebalo bi da uskoro da stupi na snagu, nakon objavljivanja u Službenom listu.

  Čim odluka stupi na snagu Elektroprivreda (EPCG) će, kako je saopšteno, tu naknadu i obračunavati na računima za električnu energiju.

   Uvođenje povlašćene cijene za obnovljive izvore energije je, kako tvrde u Ministarstvu ekonomije, opšte prihvaćena praksa koja proističe iz regulative Evropske unije (EU) i kao takva zastupljena je kako u regionu, tako i u Evropi.

  “Ova regulativa se odnosi na hidroelektrane instalisane snage do deset megavati (MW), elektrane na biomasu, vjetroelektrane i solarne izvore energije do jednog MW na zgradama ili građevinskim konstrukcijama”, precizirano je iz Ministarstva ekonomije.

   Direktiva o obnovljivim izvorima energije, kako se dodaje, određuje koje podsticajne mehanizme zemlja može da koristi, a investitori koji se odluče za proizvodnju takozvane „zelene energije“ sami će odlučiti da li će proizvedenu energiju izvoziti ili će krajnji potrošači biti domaćinstva u Crnoj Gori.

  “Naime, s obzirom na to da je cijena električne energije na tržištu EU, posebno u Italiji, viša od prodajne cijene koju nudi Crna Gora, za očekivati je da kapaciteti obnovljivih izvora energije budu u najvećoj mjeri usmjereni ka izvozu, što podrazumijeva i manje opterećenje na računima krajnjih potrošača”, zaključili su iz Ministarstva.

ANKETA:

Da li ste zadovoljni realizacijom kapitalnih investicija u Tivtu?
Vijesti
Dječiji savez Tivta priredjuje večeras prezentaciju “Kultura lijepog govora” kao rezultat rada u istoimenoj radionici koja se, pod mentorstvom profesorice Andrijane Bulatović, održavala tokom proteklih mjesec i po dana u kancelariji ove NVO. U Gradskoj biblioteci Centru za kulturu Tivat, večeras od 18 sati, predstaviće se desetak polaznika radionice, učenika SMŠ Mladost.

Info sesija na kojoj će biti predstavljeni uslovi i procedure konkursa Instituta alternariva za podršku projektima organizacija civilnog društva biće održana petak 19. oktobra u Budvi, za organizacije iz južnog regiona – obavještavaju iz ove organizacije." Institut alternativa (IA) raspisao je konkurs za podršku projektima...

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, pretežno sunčano i toplo vrijeme za ovo doba godine biće i danas. Tokom jutra na sjeveru po kotlinama magla, a poslijepodne mjestimično slab do umjeren razvoj oblačnosti. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura vazduha od 18 do 28...

Humanitarno- motivacioni seminar „Usudi se“ okupio je u Jahting klubu Porto Montenegra u Tivtu pedesetak učesnika. Nastavljajući aktivnost započetu prošle godine, NLP Energy House je ovog puta novčana sredstva od ulaznica prodatih za učešće na seminaru namijenio djeci sa smetnjama u razvoju iz...

U 1. kolu Kupa Crne Gore u košarci Teodo je poražen u Danilovgradu od ekipe All Stars sa 91:41. Juniorski sastav Teoda nije mogao ravnopravno da se suprostavi domaćinu koji se plasirao za dalje takmičenje....