U srcu Orjena, na Orjenskom sedlu (1600 m) proteklog vikenda uspješno je realizovana manifestacija „Čovjek i kamen“, koja ima za cilj podizanje svijesti o značaju očuvanja tehnike gradnje u kamenu „na suvo“, kao i isticanje vrijednosti postojećih objekata, građenih na ovaj drevni način.
U okviru ovogodišnje kampanje “Spring Alive-Proljeće uživo” koja je šesti put organizovana u Crnoj Gori, u periodu od marta do juna, učestvovalo je 2.175 djece iz 22 osnovne škole, tri srednje škole i šest vrtića sa područja Podgorice, Pljevalja, Tivta, Berana i Ulcinja, saopštio je Centar za zaštitu i proučavanje ptica.

Na potezu između mula 1marine Porto Montenegro i šetališta Pina jutros se pojavila velika naftna mrlja koja se širila morem. Po površini se presijava sloj nafte ili neke zauljene tečnosti, a osjeća se i jak karkterističan miris. U inspekciji bezbjednosti plovidbe na moru Lučke kapetanije Kotor...

U skladu sa zaključkom Vlade formirana je Radna grupa za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe, u cilju efikasnijeg djelovanja nadležnih institucija u rješavanju ovog problema, saopštavaju iz PR službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svjetski dan okeana jedan je od najmlađih ekoloških praznika, ustanovljen kao upozorenje na problem globalnog zagađenja, prekomjernog ribolova i drastičnog smanjenja većine okeanskih vrsta, pa 8. jun predstavlja jedan od najbitnijih ekoloških datuma. Ovaj dan nezvanično se obilježava od 1992. godine, kada je to...

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore učestvovalo je na Info radionici koja je za cilj imala predstavljanje opreme koju su Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS), Hrvatski hidrografski institut iz Splita (HHI) i Sveučilište u Dubrovniku – Institut za more i priobalje (IMP) obezbijedili sredstvima EU/IPA projekta „CoRE“.

Izlaganjem Antonija Pušića- Ramba Amadeusa o upotrebi solarnih panela kod plovila i mjerama kojima bi se unaprijedio život, turizam i okolina i Robin Gellately Smith-a koji će govoriti o iskustvu i upotrebi efikasnih "pametnih" sistema na 43 projekta rekonstrukcije i restauracija starih kamenih kuća na kojima je radio u Crnoj Gori posljednjih 17 godina, sutra u Herceg Novom počinje Green culture forum, koji se ove godine održava u osam crnogorskih gradova, a traje od 7. do 11.juna.

Na medjunarodnom konkursu "Young reporters for the Environment" mladi ekoreporteri iz Crne Gore osvojili su ukupno tri nagrade – jednu prvu, jednu drugu i jednu specijalnu pohvalu, i po broju osvojenih priznanja u konkurenciji 26 zemalja dijele prvo mjesto sa Švedskom. Ukupno je nagradjeno po...

Svjetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obilježava u cijelom svijetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.
Iako je proteklo više od mjesec dana od pokretanja kampanje „Stop krivolovu“, iza čega stoje građani i sva ribolovačka i ronilačka društva u državi, situacija na terenu, barem kada govorimo o najekstremnijem- krivolovu eksplozivnim sredstvima, nije nimalo bolje. Ribari upozoravaju da su ove aktivnosti čak i učestalije. Policija se aktivirala, čamci plovne jedinice češće su na moru, ali njihova zalaganja očigledno nisu dovoljna da bi se stalo na put ovom vidu organizovanog kriminala.