Polaznici ljetnje škole Plavi rast: trendovi i mogućnosti, koju organizuje Institut za biologiju mora Kotor u okviru EU projekta INNOBLUEFROWTH, posjetili su marinu za superjahte i nautičko naselje Porto Montenegro – preko 30 učesnika iz svih država sa područja Mediterana upoznali su se sa implementacijom eko standarda ovog projekta.
Kompanija DHL Logistics, donirala je 4000 eura Opštini Tivat i Komunalnom DOO, za nabavku sadnica i opreme a 24 zaposlena iz 18 zemalja u kojima posluje ova kompanija posadili su na Pinama agapantuse, cikas palme i pitosporume.

Naučnici Instituta za biologiju mora iz Kotora registrovali su pomor školjke palasture u Tivatskom zalivu, nakon što je nestajanje te vrste primjetno od 2016. u cijelom Mediteranu, usljed oboljenja koje izaziva jedna vrsta parazita. U unutrašnjem dijelu Bokokotorskog zaliva, koji zahvata Risanski i Kotorski zaliv,...

Ukupno jedanaest nevladinih organizacija, nacionalnih operatera programa Blue Flag (Plava zastavica) sa Kipra i iz Malte, iz Portugala, Španije, Francuske, Italije, Slovenije, Grčke, Turske, Izraela i Crne Gore, ponovo su udružile snage kako bi organizovale Mediteransku sedmicu čišćenja obala početkom jula 2019. godine.
Predstavnici Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore učestvuju na novom sastanku u okviru IPA projekta ADRINET, posvećenog boljem upravljanju obalnim ribarstvom, kako bi se osigurala održivost i ekološki zahtjevi za očuvanjem priobalnog ekosistema.
U Gornjoj Lastvi danas je održana radionica  za maslinare koju su organizovali KZU, Napredak Gornja Lastva kao nosilac projekta, sa partnerima Udruženjem maslinara Boka i Udruženjem Kamelija iz Stoliva, a u sklopu projekta Platforma za obnovu i razvoj maslinarstva kao osnove ruralnog razvoja na Vrmcu.
Direktori JP Morsko Dobro i Agencije za zašititu prirode i životne sredine, Predrag Jelušić i Nikola Medenica sa saradnicima obišli su posebni rezervat prirode Tivatska solila i održali radni sastanak, kojem su se pridružili potpredsjednik opštine Tivat Dejan Maslovar i predstavnici Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj, kao i konsultant Andrej Sovinc iz Sovenije.

O modernoj filozofiji maslinarstva protiv pogrešnih navika maslinara, o proizvodnji, preradi, skladištenju i konzumaciji maslinovog ulja, biće riječi na obuci koja će se održati danas od 10 sati, u Domu kulture “Ilija Marković“ u Gornjoj Lastvi . KZU, Napredak Gornja Lastva kao nosilac projekta sa partnerima...

Sesija Naučnog komiteta Generalne komisije za ribarstvo Mediterana (GFCM), koja se održava u Kairu u Egiptu, od 24. do 27. juna, još jedna je prilika za definisanje daljih konkretnih aktivnosti u cilju očuvanja i održivog korišćenja morskog ribarstva u ovom regionu - saopšteno je našem radiju iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.